Evaluating the Effect of Agricultural Credit Facility on the Volume of Rice Production in Selected Areas of Dinajpur District, Bangladesh

Yazarlar

  • Aylin Ağma Okur Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, 59030, Tekirdağ,
  • Esin Ünver Lecturer, Department of Economics, Dhaka International University (DIU), Bangladesh
  • Hossain Tahtabiçen Lecturer (Economics), Department of CSE, Daffodil International University (DIU), Bangladesh
  • Babor Ahmad Hajee Mohammad Danesh Science & Technology University (HSTU), Bangladesh

Anahtar Kelimeler:

Agricultural Credit- Rice Farmers- Production- Formal Credit- Productivity

Özet

Çalışma, çiftçiler tarafından tarımsal kredi alımını etkileyen faktörlerin belirlenmesinin yanı sıra resmi veya gayri resmi kredi kaynaklarından ve tüm çiftçilerden alınan tarımsal kredilerin çeltik verimliliği üzerindeki etkisini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Pirinç çiftçilerinin sosyoekonomik özellikleri de araştırılmaktadır. Çalışma hem ikincil hem de birincil verileri kullanır. Birincil veriler, çok aşamalı rastgele örnekleme tasarımı aracılığıyla Aralık 2022'de saha araştırması kullanılarak 255 pirinç çiftçisinden toplandı. Logit regresyon modeli ve Cobb-douglas üretim fonksiyonunun, geleneksel üretim girdileriyle birlikte tarımsal kredinin pirinç verimliliği üzerindeki etkilerini tahmin ettiği tahmin edilmektedir. Tüm çiftçiler için regresyon sonucunda, on dört regresörden dokuzu yani hane büyüklüğü, arazi tutma, kredi miktarı, tohum, pestisit, yaş, yayım hizmeti ve en yakın pazara uzaklık pirinç verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Resmi kaynak faydalanıcıları için regresyon sonucunda, yedi bağımsız değişken yani çiftçilik deneyimi, kredi miktarı, sulama ve mesafe, yaş, gübre ve böcek ilacı pirinç verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahipken. Kayıt dışı kaynak yararlanıcıları için regresyon sonucunda, dört bağımsız değişken yani hane halkı büyüklüğü, kredi miktarı, tohum ve sulamanın pirinç verimliliği üzerinde önemli bir etkisi vardır. Kredisi olmayanlar için regresyon sonucunda altı bağımsız değişken yani tohum, sulama, gübre ve ilaç, diğer maliyet ve mesafe pirinç verimliliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca, lojistik regresyon, yaş, eğitim, hanehalkı büyüklüğü, deneyim, arazi büyüklüğü, SDI ve ortalama maliyetin, çiftçiler için kredi erişiminin önemli belirleyicileri olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, bu çalışma, genel olarak yüksek pirinç üretkenliğini sağlamak için çiftçiler için daha yeterli olan gayri resmi kredi kaynaklarına daha fazla vurgu yapmaktadır.

Yazar Biyografileri

Esin Ünver, Lecturer, Department of Economics, Dhaka International University (DIU), Bangladesh

Shuktara Khanom completed her MSS and BSS (Hons) in Economics from  University of Dhaka. She is acting as a lecturer of Economics at Dhaka International University (DIU), Bangladesh since 2019.

Babor Ahmad, Hajee Mohammad Danesh Science & Technology University (HSTU), Bangladesh

MSS Student and Research Assistant, Department of Economics, Hajee Mohammad Danesh Science & Technology University (HSTU), Bangladesh.

Yayınlanmış

2023-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

Okur, A. A., Ünver, E., Tahtabiçen, H., & Ahmad, B. (2023). Evaluating the Effect of Agricultural Credit Facility on the Volume of Rice Production in Selected Areas of Dinajpur District, Bangladesh. 3rd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, Malatya, Türkiye, 175–175. gönderen https://turjaf.com/index.php/TURSTEP/article/view/101