Kreuzberg Koruyucu Kent Yenilemesi İlkelerinin Tepebağ-Kayalıbağ Özelinde İncelenmesi

Yazarlar

Özet

Kentlerin çöküntü alanı haline gelmiş olan bölgelerinin yenilenerek yeniden kentle birleştirilmesi; kente tekrar geri kazandırılmasını sağlayan kentsel yenileme, günümüzde sıkça kullanılan bir terimdir.  Çöküntü haline gelmiş bu alanların fiziksel ve sosyal olarak yenilenerek, yeniden canlandırılması gerekmektedir. Kentsel yenileme çalışmalarında asıl amaç; soyutlanmış olan yaşam alanlarının yeniden kent ile bütünleştirilmesidir. Bu bütünleşme sadece fiziksel ve ekonomik olarak değil, sosyal ve kültürel olarak da gerçekleştirilmelidir.

Almanya’da bulunan Kreuzberg Bölgesi, II. Dünya savaşında büyük hasarlar görmüş, zamanla çöküntü bölgesi haline dönüşmüştür. Bölgede 1961 yılından itibaren uygulanmakta olan “Koruyucu Kent Yenileme” yöntemi; 12 temel ilkesiyle kentsel yenileme çalışmalarında önemli bir yere sahiptir.

Adana ilinde bulunan tarihi kent merkezini teşkil eden Tepebağ-Kayalıbağ mahalleleri içerisindeki kentsel yenileme çalışmaları ise henüz sürecin çok başındadır. Alanda sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında birkaç proje yapılmıştır, ancak bunların yetersiz olduğu düşünülmektedir.

 Bu çalışmada amaç; “Koruyucu Kent Yenilenme” yönteminin değerlendirmesi ve bu yöntemin 12 ilkesinin Adana’da korunması gerekli önemli bir tarihsel doku olan Tepebağ-Kayalıbağ kesimine nasıl uygulanabileceği hakkında bir deneme yapılmasıdır.

Yayınlanmış

2023-09-26

Nasıl Atıf Yapılır

Büyüköztürk, E., & Oral, M. (2023). Kreuzberg Koruyucu Kent Yenilemesi İlkelerinin Tepebağ-Kayalıbağ Özelinde İncelenmesi. 3rd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, Malatya, Türkiye, 125–125. gönderen https://turjaf.com/index.php/TURSTEP/article/view/84